Boringen voor piloottesten in-situ thermische desorptie te Machelen

In opdracht van Jan De Nul/Envisan uit Hofstade bij Aalst werden door Geosonda boringen en installatiewerken voor ISTD uitgevoerd op de vroegere fabrieksterreinen van Biochim te Machelen.

De werken kaderden in de lopende piloottesten voor sanering van de aanwezige polluenten op de site.

In een eerste fase werden 36 boringen met plaatsing van conductieleidingen en filters uitgevoerd ter installatie van het in-situ thermische desorptie systeem met technologie van TPS Tech. Bij dit systeem wordt gebruik gemaakt van conductie met hete lucht afkomstig van specifieke NSR-gasbranders.

In een tweede fase werden 13 boringen uitgevoerd ter plaatsing van electrodes en thermokoppels voor het Radio Frequency Heating (RFH) systeem van Ecologia uit Groot-Brittanië. Deze techniek gebruikt elektromagnetische energie om de bodem op te warmen en won in 2009 de Brownfield Briefing Award voor beste innovatieve technologie.

Gezien de ernst en graad van de verontreiniging dienden bijzondere veiligheids- en beschermingsmaatregelen genomen te worden. In het verleden werd door Geosonda reeds enkele malen op de site gewerkt, waaronder het meest recent voor bijkomende onderzoeksverrichtingen in opdracht van studiebureau TEC uit Zelzate.

 

 

Terug naar overzicht